czwartek, 3 grudnia 2015

Ryż na słodko z dżemem z dyni


Ryż na slodko z dżemem z dyni



Sezon na dynię w pełni. U mnie dynia głównie w postaci zupy i dżemu, może przyjdzie pora na coś więcej np. dyniowe ciasto, którego nie piekłam jeszcze, bo ciasteczka  dyniowe już tak.

Pierwszy dżem zrobiłam taki, z daktylami, dzisiejszy jest bez daktyli, bo wybrałam do niego słodkie jabłka.
Poprzedni dżem wykorzystałam jako nadzienie do naleśników, dzisiejszy jako dodatek do ryżu.



Składniki na 1-2 porcje:
*  ok. 500 g dyni
*  3 niewielkie jabłka Golden Delicious
*  sok z cytryny
* 1 cm świeżego imbiru
*  mleczko kokosowe
*  2 duże śliwki suszone
*  ryż basmati - na porcję daję 3-4 łyżki surowego



Dynię pokroiłam na części i upiekłam  w piekarniku. Obrałam ze skórki i wrzuciłam razem z pokrojonymi jabłkami i imbirem do rondelka. Prażyłam do czasu aż jabłka się rozpadły. Dosmaczyłam sokiem z cytryny i zmiksowałam.
Do ugotowanego (10 minut) ryżu dodałam odrobinę mleczka kokosowego, a do dżemu pokrojone śliwki suszone.
Jak zwykle pycha było:)


Ryż na slodko z dżemem z dyni

Ryż na slodko z dżemem z dyni



"Luksus to przede wszystkim odporność na pokusy, które naszego życia nie upiększają, lecz je zaśmiecają."
Alexander von Schonburg



8 komentarzy:

  1. Super pomysł z tym ryżem na słodko;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba częściej jadam ryż na słodko niż na wytrawnie. Właśnie sobie to uświadomiłam:)

      Usuń
  2. Mnaimi! Idealny na podwieczorek lub sniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja dynie dzisiaj wlasnie zuzylam na krem, ktory uwilbiam ..ale z nastepnej bedzie dzem..
    Wyglada pysznie i super slonecznie ...
    Smialo mozna na MM ...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!